Rizikový faktor 2 – zvýšené hladiny tuků v krvi
V krvi jsou stanovovány zejména následující lipidy: chole total /zlý cholesterol/, LDL chole /zlý cholesterol/, HDL chole / hodný cholesterol/, triglyceridy /opět zlé tuky/, nonHDL chole, případně dále Apo-A lipoprotein, Apo-B lipoprotein atd.
Zvýšenou hladinu tuků v krvi nazýváme hyperlipoproteinémií.
Rozlišujeme hyperlipoproteinémie vrozené /familiární/, u kterých je zvýšená hladina tuků podmíněná geneticky. Dále jsou to hyperlipoproteinémie sekundární /získané/, u kterých je zvýšená hladina tuků podmíněna rozličnými získanými faktory, nemocemi –
Nejvíce sledovaným ukazatelem je LDL chole. V tabulce níže jsou uvedeny cílové hodnoty.
Cílových hodnot je dosaženo opět dodržováním dietních a režimových opatření, případně nasazením léků na snížení hladiny tuků v krvi –
Při rozhodování o nasazení hypolipidemické léčby se vychází z tzv. SCORE tabulky. Na základě této tabulky lze jedince, pacienty rozdělit na skupinu s nízkým rizikem, středně zvýšeným rizikem, vysokým rizikem, velmi vysokým rizikem vzniku smrtelné vaskulární příhody v následujících 10 letech.
SCORE TABULKA
U zdravé populace –
U pacientů s vysokým rizikem jsou následující cílové hodnoty: chole total do 4,5 mmol/l, u LDL chole do 2,5 mmol/l, u HDL chole je to stejné –
U pacientů s velmi vysokým rizikem –
Takže z toho plyne, že čím větší je kardiovaskulární riziko, tak tím je nutno dosáhnout nižších hodnot u chole total a LDL chole. Dále platí, že čím nižších hodnot je u LDL chole dosaženo, tím je nižší riziko srdečně-
Každému pacientovi by mělo být v ordinaci lékaře sděleno, do které konkrétní skupiny patří a jaké jsou jeho cílové hodnoty jednotlivých lipidů.
Cílové hodnoty celkového cholesterolu a LDL cholesterolu | Obecně u zdravé populace | Bez kardiovaskulárního onemocnění, avšak s vysokým KV rizikem dle SCORE tabulky, diabetes 1. a 2. typu bez jakékoliv komplikace, bez dalšího rizikového faktoru. | Přítomnost kardiovaskulárního onemocnění, diabetes 1. a 2. typu s komplikacemi nebo s dalším rizikovým faktorem |
LDL cholesterol | < 3 mmol/l | < 2,5 mmol/l | < 1,8 mmol/l |
Celkový cholesterol | < 5 mmol/l | < 4,5 mmol/l | < 4,0 mmol/l |
Toto je vážené čtenářky a čtenáři vše, co jsem vám chtěl sdělit o této problematice, případné novinky najdete v kapitole Nové trendy.