1.Cukry
mají tvořit přibližně 50-55% z denního doporučovaného množství potravy. Takže denní doporučený energetický příjem by měl být z více jak poloviny kryt cukry a to platí i pro diabetiky. Omezuje se konzumace některých jednoduchých cukrů a to jak u diabetiků, tak u nediabetiků. Avšak u diabetiků jsou ještě více omezovány tyto jednoduché cukry, až konzumace některých je zcela zakázána. Mezi tyto jednoduché cukry patří glukosa /hroznový cukr/, fruktóza /ovocný cukr/ –
Příjem cukrů má být zajištěn příjmem složených cukrů – polysacharidů ve formě např.škrobů, v podobě hrubé vlákniny. Tyto složené cukry jsou obsaženy v obilninách –
Jinak diabetik by měl užívat náhražky cukru /sacharózy/, nutno si uvědomit že jsou jednak náhražky cukru nekalorické a jednak náhražky cukru kalorické. Obecně jsou doporučována nekalorické náhražky cukru-nepř. stevie.
2.Tuky
mají krýt 30-
Nutno omezit příjem tzv. nasycených mastných kyselin /SAFA/ –
Proto příjem potravin s obsahem těchto nasycených MK nutno omezit. Z masa je doporučováno bílé maso, případně netučné červené maso, mléčné výrobky nízkotučné –
Tyto nasycené mastné kyseliny obsažené v těchto potravinách zvyšují hladiny cholesterolu v krvi a zvyšují tím pádem výskyt kardiovaskulárních chorob.
Nutno naopak zvýšit příjem nenasycených mastných kyselin, zejména některých, ty naopak snižují hladiny cholesterolu v krvi a tím pádem snižují riziko aterosklerozy.
Na nasycené masné kyseliny by mělo připadat l/3 a na nenasycené mastné kyseliny 2/3 z doporučovaného denního množství tuků.
Nenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy v rostlinných olejích – v olivovém oleji, v sójovém oleji, slunečnicovém oleji, v nyní zejména doporučovaném řepkovém oleji, v dalších olejích a dále v rybách /rybím tuku/. Tyto nenasycené mastné kyseliny se dělí na mononenasycené /MUFA/ – sem patří např. kyselina olejová, palmitoolejová, a na polynenasycené /PUFA/ – sem patří např.omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny /např.kyselina linolová, kyselina linolenová/, dále sem patří nenasycené MK s rozvětveným řetězcem. Kromě rostlinných olejů /zejména řepkového oleje/, rybího tuku je zdrojem omega polynenasycených mastných kyselin též např. lněné semínko,sezamová semínka, kiwi, ořechy atd.
Čím větší je fyzická denní zátěž, tím může býti větší obsah nasycených mastných kyselin ve stravě –
Takže kladen důraz na správnou skladbu jídelníčku co se týče vhodných, doporučovaných cukrů, tuků, bílkovin. S těmito potravinami se do těla dostane potřebná energie, živiny, důležité látky, vitamíny, minerály, stopové prvky, látky jako fytosteroly /obsažené pouze v rostlinách –
Každá potravina balená má na obalu mít řadu údajů –
Ještě bych se zde chtěl zmínit o problematice tzv. trans-
Ale největší zdroj těchto TFA představují rostlinná másla /margaríny/ a dále rostlinné tuky používané k přípravě pokrmů. Jde o potravinářské produkty, které měly a mají nahradit klasické živočišné máslo a další živočišné produkty jako je např. sádlo, špek atd. Cílem bylo, aby se těmito produkty při jejich používání místo klasického másla nebo používaných při výrobě pokrmů, do lidského těla dostalo dostatečné množství doporučovaných nenasycených mastných kyselin. Ale zjistilo se, že při jejich výrobě dochází tzv. průmyslovou hydrogenací k vzniku částečně ztužených tuků. Při tomto procesu dochází k tomu, že nenasycené mastné kyseliny jsou v těchto výrobcích přeměněny na trans-
Proto dávat pozor při výběru těchto výrobků na jejich kvalitu –
3.Bílkoviny
mají představovat cca 10-15% z doporučovaného denního příjmu potravy. Zdroje bílkovin a doporučované zdroje bílkovin –
4.Omezit soleni
Celkové denní množství soli by nemělo přesáhnout 5 g soli na den, zakazována je konzumace slaných jídel jako jsou brambůrky, arašídy, konzumace slanečků atd., pozor též na směsi do polévky jako např. Podravka, Masox, instantní polévky –
5.Alkohol
Malé množství alkoholu je doporučováno –
S větší konzumací alkoholu klesá jeho preventivní účinek a naopak se zvyšuje riziko různých komplikací, zejména při příjmu alkoholu nad 60 g/den u mužů a nad 40 g/den u žen.Objevuje se riziko zánětu slinivky břišní, vážného poškození jater, vysokého krevního tlaku, postižení srdce pod obrazem kardiomyopatie až s rizikem náhlé smrti, riziko vzniku některých nádorů atd..
6. Pohybová aktivita
Je nesmírně důležitá v prevenci a léčbě nadváhy, obezity, v prevenci a léčbě celé řady civilizačních nemocí.
Je nutné si uvědomit, že lidské tělo není perpetum mobile, takže pokud je zvýšený přísun energie v porovnání s energetickými potřebami organismu, tak dochází k tomu, že se přebytek energie dodané tělu ukládá ve formě tukových zásob a je přírůstek hmotnosti. V opačném případě to vede k redukci hmotnosti. Takže zvýšení energetického výdeje docílíme pohybovou aktivitou: Ta by se měla provádět přibližně 4x až 5x týdně po dobu 30 minut až 45 minut, což odpovídá doporučovaným alespoň 2,5 hodinám týdně. Je kladen důraz nejen na dobu trvání zátěže, ale i na intenzitu zátěže. V případě chůze po rovině se za dostatečně intenzivní zátěž považuje chůze rychlostí 3-
Ve výběru typu zátěže, ve výběru intenzity zátěže, vycházíme z věku, dále zda u konkrétního pacienta, jedince není přítomno onemocnění, které může různou měrou ovlivnit výkonnost a tím pádem intenzitu zátěže –
Při výběru pohybové aktivity na toto nutno brát ohled, případně možno provést různá vyšetření včetně zátěžových testů, a na základě výsledků těchto testů možno stanovit funkční zdatnost /výkonnost/, možno tímto posoudit závažnost např. plicního onemocnění, srdečního onemocnění atd.,a možno poté lépe zvolit odpovídající typ a stupeň zátěže. Funkční testy jsou prováděny spíše u mladších pacientů, jedinců. Mezi jednoduché testy patří např. 6 minutový test chůze, potom jsou to již různě složité přístrojové zátěžové testy.
Jsou doporučovány všechny formy aktivit, zátěže, nejběžnější a nejvhodnější je chůze, dále je to jízda na kole, plavání atd. Nutno si též uvědomit, že nepřiměřená zátěž může i uškodit, nutno nastavit takový typ a úroveň zátěže, aby se dotyčný pacient při ní cítil dobře.
Pravidelná fyzická zátěž vede nejen k redukci hmotnosti, ale též vede ke snížení hladiny tuků a cukru v krvi,ke snížení tlaku, zvyšuje zdatnost, výkonnost kardiovaskulárního aparátu a též v nemalé míře vede ke zlepšení nálady vyplavením látek, které mají až opiátový účinek.
Zde jsou níže uvedeny příklady různých druhů aktivit, a jaký přibližný energetický výdej představují, pokud se bude 1 hodinu vykonávat daný typ zátěže:
Lehká fyzická zátěž představuje výdej 1200-1500 KJ/při hodinu trvající této zátěži –
Středně těžká až těžká fyzická zátěž představuje výdej energie cca 1800-
Potom jsou aktivity s velmi výraznou fyz. zátěži –
Takže každý jedinec, pacient si může podle tzv. výživových tabulek a podle úrovně fyzické zátěže vypočítat jaký je jeho aktuální denní energetický příjem, orientačně též energetický výdej a sestavit plán společně s lékařem, z dietologem směřující k redukci hmotnosti. K přesnému určení energetického výdeje by bylo nutno znát hodnotu bazálního metabolismu-
Toto je vážené čtenářky a čtenáři těchto webových stránek vše, co jsem vám chtěl o této problematice sdělit, případné novinky najdete v kapitole Nové trendy.